Cheques

  • Verdeel je bewonersbudget in waardecheques onder inwoners. Iedereen doet mee!
  • Laat inwoners zelf kiezen welke initiatieven zij belangrijk vinden en uitgevoerd worden.
  • Breng je bewonersbudget en initiatieven met iedere ronde cheques opnieuw onder de aandacht.

Zo werkt het

Het bewonersbudget wordt in de vorm van cheques verspreid onder inwoners. Elk adres ontvangt meerdere keren per jaar een waardecheque met een unieke activatiecode en nieuwsbrief in de brievenbus. Hoe vaak de cheques worden verstuurd en de hoogte van het bedrag, bepaal je zelf. Inwoners kunnen de cheques online of offline doneren aan het initiatief dat zij graag steunen. Ook kunnen inwoners sparen voor een eigen initiatief. Mensen gaan langs de deuren of zamelen op creatieve manieren cheques in. Zo gaan buurtinitiatieven leven en ontstaat er meer contact tussen inwoners. Maak je Wijk werkt sinds 2011 met deze methodiek. In gemeente Ede, waar de methodiek sinds 2015 wordt ingezet als ‘Ede Doet’, is het platform het grootst. Hier zijn ruim 2.100 initiatieven aangemeld en doneert de helft (52% in 2021) van alle inwoners hun cheque aan een initiatief dat zij belangrijk vinden.

Maak je Wijk-cheques in vier gemeenten

Ervaringen met Maak je Wijk-cheques

“Mensen gaan langs de deuren om cheques in te zamelen. Dit zorgt voor verbinding en kwalitatief betere initiatieven. Bovendien is dit ook direct mond-tot-mondreclame voor ‘Ede Doet’, waardoor nog meer inwoners ons weten te vinden.”

Wilma van Noordenburg, regisseur 'Ede Doet'

“Mensen zien wat er gecreëerd wordt in hun wijk en willen ook mee doen. Zo wordt ‘Ik buurt mee!’ steeds groter. Dat is heel mooi aan het platform.”

Roya Roodsaz, ontwikkelmanager 'Ik buurt mee!'

Maak je Wijk-initiatieven

Avondvierdaagse in Otterlo
“De avondvierdaagse in Otterlo was ook dit jaar weer een enorm succes! Namens de organisatie hartelijk dank voor alle vrijwilligers en sponsoren die er mede voor hebben gezorgd dat dit fantastische evenement ook dit jaar weer doorgang kon vinden.”

Woonerf De Vogelzang fleurt op
“De bollen die we in het najaar hebben gepot, naar aanleiding van onze activiteit via Overbetuwe Doet, zorgen voor een ware bloemenzee op de Vogelzang.”

Ruilboekenkast bij Zorgvoorziening Merlijn
“Dankzij Lingewaard Doet en alle mensen die de cheque aan dit project gedoneerd hebben, hebben we een ‘ruilboekenkast’ kunnen realiseren bij Zorgvoorziening Merlijn.”

Kunst bij de buren in tijden van corona
“Ondanks de Corona-perikelen was de vijfde editie van ‘Kunst bij de Buren’, gehouden op 10 en 11 oktober 2020, een groot succes! Alles was van buitenaf te bewonderen.”