Wijkbudgetten

  • Laat initiatiefnemers donaties van verschillende organisaties of personen verzamelen op één plek.
  • Laat (bewoners)organisaties met een bewonersbudget zelf bepalen welke initiatieven zij willen steunen.
  • Maak de besteding van budgetten transparant.

Zo werkt het

Kunnen initiatiefnemers aanspraak maken op verschillende (bewoners)budgetten of subsidiepotjes? Via het Maak Je Wijk-platform kunnen initiatiefnemers in één keer een aanvraag doen bij verschillende organisaties. Alle aangesloten organisaties ontvangen hiervan een e-mail. Zij hebben een digitaal budget dat zij via het platform kunnen doneren aan initiatieven. Zij beslissen zelf of ze het initiatief willen steunen en via het platform wordt duidelijk wie welke donatie doet. Zo bevorderen we de samenwerking en maken we de besteding van budgetten transparant via één website. Daarnaast ontzien we zowel aangesloten organisaties als initiatiefnemers van administratieve taken, doordat wij één uitbetaling doen en één financiële verantwoording vragen. Deze methodiek is in 2015 als ‘Maak Capelle’ gestart in gemeente Capelle aan den IJssel.

Ervaringen met budgetten van Maak je Wijk

“Doordat alle initiatieven open op het platform staan, zien mensen wat er in hun eigen én andere wijken gebeurt. Dat geeft een stukje inspiratie onderling.”

Henri Vennix, projectleider Havensteder

“Dankzij ‘Maak Capelle’ zijn de geldstromen rondom bewonersinitiatieven voor iedereen zichtbaar geworden.”

Menno Vinke, projectleider gemeente Capelle a/d IJssel

“We stimuleren initiatiefnemers zo veel mogelijk om hun initiatieven te laten aansluiten bij thema’s die in de wijken spelen. Zo zorgen we ervoor dat de initiatieven echt bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving.”

Arjan de Weger, buurtcoach Welzijn Capelle

Maak je Wijk-initiatieven

Week tegen Eenzaamheid
“In de eerste week van oktober was het de Week tegen Eenzaamheid en ook stichting Buurtcentra Oostgaarde heeft hieraan meegedaan. De doelstelling van de dag was om zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen.”

Fleurige bloembakken
“Eind mei heb ik via ‘Maak Capelle’ een bedrag gespaard om bloembakken te mogen vullen met fleurige bloemen. Ik heb dit initiatief met heel veel plezier gedaan!”

Kickboksles voor kinderen
“Elke woensdag na school kwamen de kinderen met veel plezier kickboksles volgen. We zagen dat ze dit leuk vonden en zich hierin snel ontwikkelden. Trots lieten ze aan elkaar zien wat ze geleerd hadden.”

Nieuwjaarsreceptie Barbizonplaats
Zoals in de voorafgaande jaren, was de nieuwjaarsreceptie van de Barbizonplaats 2020 weer een geslaagde avond, mede dankzij de jaarlijkse bijdrage van het WOP Schollevaar, sponsoring vanuit de VvE en de inzet van een aantal bewoners.”

Video’s van initiatieven